Godt nytt slektsforskerår!

?

Vi nærmer oss den tiden av året da nyttårsforsettene nærmest står i kø. Noen bruker nyttårsforsetter til å endre noe som de ikke er fornøyd med, andre «sprekker» etter dager – eller timer…! Jeg har også et nyttårsforsett: I 2018 skal jeg være aktiv på min hjemmeside og min blogg. Jeg kommer til å skrive om slektsforskning, både som fag, om min egen slekt og om egen slektsforskning. Jeg begynner forsiktig med dette innlegget, og håper at noen finner det verdt å lese.

Årets julegave

Til jul fikk jeg «Boken om meg». Det er en bok der det er lite å lese, men desto mer å skrive. Her kan jeg skrive min historie og mine opplevelser, slik at det kan bevares for ettertiden.

Å jasså, tenker du, han tror han er noe fordi hans skal skrive SIN historie? Og hva har HAN å komme med?
Vel, kanskje er ikke min historie verken interessant eller spesiell, men den er MIN! Og den er viktig for min familie og for familiens kommende generasjoner. Opp igjennom historien kjenner vi til mange prominente personer; konger og adelige, krigshelter og politikere, – de fleste av dem menn – som har fått sine liv skildret i bøker og dokumentarer. Men hva med arbeiderne, soldatene, ungdommene – og ikke minst kvinnene? Alle disse som jobbet og slet for å skape sine liv? Hva med deres historier? Jeg har mange arbeidere, husmenn og fattigfolk i min slekt – ikke ulikt mange andre norske slekter – men historiene til disse folka er ikke lett å finne. Tenk om de hadde skrevet dagbok! Eller skrevet brev som var bevart! Eller rett og slett skrevet ned litt om livet sitt, hva de jobbet med, tenkte og håpet på, hva gjorde de glade og hva gjorde de sinte? Hvem var naboer, venner og arbeidskolleger?

Nettopp dette kan VI gjøre noe med! Vi kan skrive om våre egne liv, og på den måten bevare vår historie. Vi kan finne frem gamle album og notere ned hvem som er på bildene, og hvor og når bildet er tatt. Dette er viktig dokumentasjon av historien, men jobben må gjøres.

La dette være min oppfordring til deg for 2018: Skriv din historie, og sørg gjerne for at andre i din familie gjør det samme! Boken nevnt over kan være en fin gave til de du ønsker skal sikre sin historie.